A Nürburgring egy komplett motorsport központ az Eifel-hegységben fekvő Nürburg közelében, amely több részből áll. Az eredeti pályát 1927-ben adták át, az akkori szemmel (és maival is) gigantikus építkezés célja az volt, hogy felzárkóztassa a viszonylag elmaradt régiót az ország többi, fejlettebb részéhez – nem mellesleg pedig 3000 embernek adott munkát három esztendőn át.

A 22 km hosszú Nordschleife mellett megépítették a mára elfeledett 7,7 km-es Südschleifét is. Utóbbin főleg motorkerékpár-versenyeket rendeztek, de sokszor egybenyitották a két pályát, így 29 km hosszú szakaszon rendezhettek hosszútávú, néha 72 órás futamokat. A Südschleife soha nem lett olyan sikeres mint nagyobb testvére, napjainkban már csak egyes szakaszok maradtak fenn belőle.

 

Karussel

 

A Nordschleife viszont töretlen népszerűségnek örvend, annak ellenére hogy mind a hossza, mind a fekvése (hatalmas szintkülönbségek, állandóan változó időjárás) miatt igen veszélyes helynek számított régen, és ma is. Egészen Niki Lauda 1976-os balesetéig Formula-1-es futamokat is rendeztek rajta, a majd 1981-ben elkezdték egy kicsit átépíteni.

1984-ben adták át a sokkal rövidebb Nürburgring GP aszfaltcsíkot, amely a régi, 20,832 km-re rövidült Nordschleife közvetlen szomszédságában épült. Mindkét pályán rengeteg versenyt rendeznek, a rövidebb minden második esztendőben helyt ad az F1-es Német Nagydíjnak, és sokszor egybe is nyitják őket, például a májusi 24 órás futamra, illetve a VLN versenyekre.

 

Nordschleife

 

Versenyzésen kívül is sok mindenre használják a Nordschleifét. Szinte minden autógyár itt teszteli prototípusait, délelőttönként hemzseg a környék a kisebb-nagyobb mértékben álcázott kocsiktól, többen saját bázist is építettek a pálya közelében. Délutánonként – már amikor nincs se verseny, se pályanap – pedig a közforgalom számára nyitják meg a Nordschleifét, amikor bárki, bármilyen közúti forgalomra alkalmas járművel kipróbálhatja a Zöld Poklot.

Aki erre vállalkozik, nem lesz könnyű dolga: a Nordschleife több mint másfélszáz kanyarból áll, 300 méter a szintkülönbség a legalacsonyabb és legmagasabb pontja között, viszont aki egyszer kipróbálja, biztos hogy életre szóló, felejthetetlen élménnyel gazdagodik.